Εν αναμονή του ΟΠΕΚ το πετρέλαιο

Εικόνα ”νευρικής σταθερότητας”, όπως την αποκάλεσε το πρωί αναλυτής της αγοράς, παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου εν αναμονή των ”εξελίξεων” από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ, που λίγο πολύ είναι γνωστές, αλλά και λόγω των φόβων για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή.

Εικόνα σταθερής ανόδου παρουσιάζει η αγορά μαύρου χρυσού το πρωί της Τετάρτης, ”νευρικής σταθερότητας” όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε το πρωί αναλυτής της αγοράς, καθώς από τη μία η αγορά δεν έχει να περιμένει σημαντικές αλλαγές από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, και από την άλλη πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το NYMEX καταγράφει μικρά κέρδη 0,08% και κυμαίνεται στα 26,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent κερδίζει 0,10% και προσεγγίζει τα 25,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 2%, ή 6,33 εκατ. βαρέλια κατά την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ανησυχεί την αγορά σε συνδυασμό πάντα με το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης της κατάστασης στην Παλαιστίνη, που θα οδηγούσε τις αραβικές χώρες σε μια μείωση της παραγωγής. Παράγοντες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου δηλώνουν χαρακτηριστικά ”βρισκόμαστε περί τις 6 – 8 εβδομάδες χαμηλότερα από το αποδεκτό όριο αποθεμάτων”.

Όσον αφορά στον ΟΠΕΚ, υψηλόβαθμα στελέχη δήλωναν νωρίς το πρωί, πριν να ξεκινήσει η σύνοδος της Βιέννης, ότι κατά πάσα πιθανότητα το καρτέλ θα προτείνει τη διατήρηση των ίδιων ημερήσιων παραγώγιμων ποσοτήτων στα 21,7 εκατ. βαρέλια, δηλαδή και για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με το χρυσό, η τιμή του συνεχίζει έντονα ανοδικά –ύστερα και από την υποχώρηση της Wall χθες και τη ”βουτιά” των αγορών από το πρωί- κατά 3,60% και κυμαίνεται πέριξ των 324,95 δολαρίων ανά ουγκιά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ως παράμετρος της ανόδου και για το χρυσό λαμβάνεται η κρίση στη Μ. Ανατολή και το πώς θα εξελιχθεί αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v