Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των 59 δολαρίων το πετρέλαιο

Ως συνέχεια της συνεδρίασης της Πέμπτης εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με το σύνολο των προϊόντων να διαπραγματεύονται ”στο κόκκινο”.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ως συνέχεια της συνεδρίασης της Πέμπτης εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με το σύνολο των προϊόντων να διαπραγματεύονται ”στο κόκκινο”.

Ωστόσο, οι ρόλοι του άλλαξαν, καθώς οι πιέσεις ήταν ισχυρότερες στα συμβόλαια του αργού και των προϊόντων διύλισης αυτού, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για το φυσικό αέριο, το οποίο και είχε δεχθεί τα πυρά των πωλητών την προηγούμενη ημέρα.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου στο αργό πετρέλαιο (Nymex Crude Light, Sweet) ”έσπασε” το βραχυπρόθεσμο επίπεδο στήριξης των 59 δολαρίων/βαρέλι, για να υποχωρήσει έως και τα 58 δολάρια. Σημαντική υποχώρηση για τα συμβόλαια πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη, που προσγειώθηκαν ...ανώμαλα μέχρι και τα 173,50 και 155 cents/γαλόνι αντιστοίχως.

Η εν γένει αντίδραση της αγοράς στη διαφαινόμενη επικράτηση υψηλότερων των κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών, από τις ημέρες των Χριστουγέννων και ύστερα, στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, μαρτυρά ενδεχομένως την προεξόφληση από κερδοσκοπικά κεφάλαια επιδείνωσης του καιρού για το μεγαλύτερο κομμάτι του χειμώνα, κάτι που δείχνει να διαψεύδεται -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- από το μετεωρολογικό δελτίο.

Στην αγορά των μετάλλων, εξάλλου, η εβδομάδα έκλεισε σχετικά ήρεμα αποτυπώνοντας την απροθυμία των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” να ποντάρουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, περιμένοντας πιο σαφείς ενδείξεις σχετικά με το αν η βίαια υποχώρηση των προηγούμενων ημερών συνιστά διόρθωση του έντονα ανοδικού κύματος που προηγήθηκε, ή, εάν κρύβει τη γενικότερη αλλαγή κλίματος και την ολοκλήρωση του bull market, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v