Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρεκόρ 25ετίας ο χρυσός, ενισχύεται το πετρέλαιο

Ο ”πυρετός” του χρυσού συνεχίζει να μεταδίδεται και το νέο κύμα αγορών από τα θεσμικά κεφάλαια της Ιαπωνίας ώθησε τις τιμές πάνω από τα 540 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών.

Ο ”πυρετός” του χρυσού συνεχίζει να μεταδίδεται και το νέο κύμα αγορών από τα θεσμικά κεφάλαια της Ιαπωνίας ώθησε τις τιμές πάνω από τα 540 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τέταρτου του αιώνα.

Το ράλι του χρυσού, που έχει ωθήσει τις τιμές του κίτρινου μετάλλου 20% υψηλότερα στη φετινή χρονιά, μεταφέρεται και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, με την πλατίνα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1980 και τον άργυρο στα υψηλότερα από τον Μάιο 1987.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια συρρέουν στον χρυσό στο πλαίσιο της στρατηγικής διασποράς των χαρτοφυλακίων τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από τυχόν νομισματική αστάθεια εξαιτίας του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Ειδικά τα θεσμικά κεφάλαια της Ιαπωνίας προχωρούν σε αθρόες αγορές του κίτρινου μετάλλου από τα μέσα Νοεμβρίου. Στην αγορά φημολογείται ότι και ορισμένες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, που ήταν πωλητές του μετάλλου επί μακρόν, προχωρούν τώρα σε αγορές.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στο Λονδίνο ο χρυσός εκτινάχθηκε έως τα 540,90 δολάρια και κινείται αυτή την ώρα στα 538,75 δολάρια.

Σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένει βραχυπρόθεσμα σημαντική, πλην όμως βραχεία διόρθωση τιμών.

Να θυμίσουμε ότι ο χρυσός ”χτύπησε” το ιστορικό ρεκόρ των 850 δολαρίων στις 21 Ιανουαρίου 1980, υποχώρησε κατά 90 δολάρια στην επόμενη συνεδρίαση και μέχρι το τέλος του μήνα είχε πέσει στα 653 δολάρια.

Η πλατίνα κινείται στα 1.014 δολάρια ανά ουγκιά και το παλλάδιο στα 289 δολάρια, ενώ η τιμή του άργυρου διαμορφώνεται στα 9,17 δολάρια.

Στις λοιπές αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει εκ νέου τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, ωθούμενη υψηλότερα από την παγωνιά που πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ και την απόφαση του OPEC να κρατήσει σταθερή την παραγωγή του.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου ενισχύεται στη Νέα Υόρκη 1%, στα 59,96 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v