Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος 3,21% για το πετρέλαιο

Δυναμική επάνοδο των bulls επεφύλασσε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το ενεργειακό μπλοκ. Το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 3,21% στα 61,30 δολ./βαρέλι.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Δυναμική επάνοδο των bulls επεφύλασσε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το ενεργειακό μπλοκ, μετά την υποχώρηση των τιμών στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Το συμβόλαιο πετρελαίου (Light Sweet) λήξεως Ιανουαρίου που διαπραγματεύεται στο NYMEX ενισχύθηκε 3,21% κλείνοντας στο επίπεδο των 61,30 δολαρίων/βαρέλι, ενώ η υψηλότερη τιμή για την ημέρα σημειώθηκε στα 61,35 δολάρια/βαρέλι μερικά λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Στο σύνολο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, οι τιμές έχουν ενισχυθεί στις επτά, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενισχύουν την ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης η συνάντηση των κρατών μελών του OPEC, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κουβέιτ, ενίσχυσε το αρνητικό κλίμα αφού ενώ αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή των επιπέδων παραγωγής εξαιτίας των προβλέψεων για ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες (παραγωγή η οποία βρίσκεται στα 28 εκατ. βαρέλια/ημέρα) παρέμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί η παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

Διατηρήθηκε η ανοδική τάση των τιμών στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Το συμβόλαιο στο χρυσό παράδοσης Φεβρουαρίου διαπραγματεύεται στα 531,30 δολάρια/ουγκιά (22:15 ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί εώς το επίπεδο των 544,20 δολαρίων/ουγκιά (υψηλό ημέρας) πολύ κοντά στα 550,00 δολάρια/ουγκιά επίπεδο που για πολλούς αποτελεί το πρώτο σημείο ”στάσης” των τιμών.

Το συμβόλαιο πάνω στο παλλάδιο λήξεως Μαρτίου έκλεισε στα 290,00 δολάρια/ουγκιά, αφού ”δοκίμασε” και πάνω από τα 300,00 δολάρια/ουγκιά (υψηλό ημέρας 305,00 δολάρια/ουγκιά). Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται το συμβόλαιο στο ασήμι, λήξεως Μαρτίου, υποχωρώντας κατά 2,50% στα 8,86 δολάρια/ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v