”Καταφύγιο” ο χρυσός

Η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και η συνεχιζόμενη πτώση του αμερικανικού νομίσματος έχει ευνοήσει ιδιαιτέρως τον χρυσό, ο οποίος το απόγευμα διαπραγματεύεται στα 317,35 δολάρια η ουγκιά.

Η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και η συνεχιζόμενη πτώση του αμερικανικού νομίσματος έχει ευνοήσει ιδιαιτέρως τον χρυσό, ο οποίος το απόγευμα διαπραγματεύεται στα 317,35 δολάρια η ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 1,20%. Ο χρυσός, το τελευταίο των καταφυγίων, έφτασε σήμερα να διαπραγματεύεται στα 319,60 δολάρια η ουγκιά, στο ευρωπαϊκό εμπόριο, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 1999.

Οι τιμές του χρυσού στην Ινδία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου, ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο έξι ετών, ενώ αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η τιμή του χρυσού ενδέχεται να φτάσει τα 325 δολάρια η ουγκιά.

Στο μεταξύ σταθεροποιητικές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρίας BP ότι αναζητά ”στρατηγικούς επενδυτές” για την κατασκευή του αγωγού Μπακού –Τσεϊχάν. Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρίας η BP πρόκειται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για την προώθηση του σχεδίου μέσα στον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής της Κασπίας, εκτιμάται ότι το 2002 θα συνεισφέρουν το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 25,78 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αργού στα 26,62 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v