Πτωτικά το πετρέλαιο, σε άνοδο ο χρυσός

Η Νορβηγία, η τρίτη σε μέγεθος εξαγωγέας πετρελαίου, μελετά την άρση των περιορισμών για την παραγωγή αργού πετρελαίου, το γεγονός αυτό οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, ενισχύεται η τιμή του χρυσού.

Η Νορβηγία, η Τρίτη σε μέγεθος στην εξαγωγή πετρελαίου, μελετά την άρση των περιορισμών για την παραγωγή αργού πετρελαίου, μετά τις προσπάθειες της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ να μειώσουν τις εξαγωγές για να αυξήσουν τις τιμές.

Όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, μια πιθανή αύξηση παραγωγής από τη Νορβηγία και τη Ρωσία, ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες διαφωνίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, και να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την παγκόσμια αγορά.

Τόσο η Νορβηγία όσο και η Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην από κοινού μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν εξαιτίας του πλεονάσματος του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Αυτή την ώρα τόσο οι τιμές αργού και brent σημειώνουν ελαφρά πτωτικές τάσεις. Ειδικότερα, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη σημειώνει πτώση 0,25% και διαμορφώνεται στα 26,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,10% και διαμορφώνεται στα 26,36 δολάρια το βαρέλι.

Αντιθέτως η τιμή του χρυσού ενισχύεται σημαντικά, κατά 1,30% εξαιτίας της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 312,15 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v