Πτώση πετρελαίου σε χαμηλό 9 εβδομάδων

Στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα εβδομάδων κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας της Βαγδάτης και την άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νορβηγία, ενώ παράλληλα από την Πέμπτη ”πέφτει” στην αγορά η επιπλέον παραγωγή του OPEC.

Περαιτέρω πτώση καταγράφουν τα συμβόλαια του πετρελαίου, που κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα εβδομάδων, καθώς επικρατούν ελπίδες ότι η διατάραξη των ιρακινών εξαγωγών θα σταματήσει με τη μετάβαση της εξουσίας στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, από την Πέμπτη ο OPEC εφαρμόζει την προγραμματισμένη αύξηση του πλαφόν παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 25,5 εκατ. βαρέλια, ενώ και η νορβηγική προσφορά ομαλοποιείται μετά την άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρα.

Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 56 σεντς ή 1,7% και κινείται στα 33,14 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη το αντίστοιχο συμβόλαιο για το ελαφρύ αργό διαμορφώνεται με πτώση 0,8% στα 35,94 δολάρια.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράκ που πλήττουν τις εξαγωγές του ”μαύρου χρυσού” αναμένεται να μειωθούν αισθητά μετά την παράδοση της εξουσίας της Βαγδάτης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Ιρακινός υπ. Εξωτερικών τόνισε χθες ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις και τους αγωγούς της χώρας.

Τα στελέχη του OPEC εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι ”φουσκωμένες” κατά 10 δολάρια εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και οι έμποροι του προϊόντος ελπίζουν ότι αυτό το ”πολεμικό premium” θα μειωθεί μετά τις θετικές εξελίξεις στη Βαγδάτη.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην αγορά των πολυτίμων μετάλλων, καθώς δημιουργούνται ελπίδες εκτόνωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών στο διεθνές προσκήνιο. Ο χρυσός υποχωρεί 1,18% στο Λονδίνο και κινείται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 400 δολαρίων, στα 396,13 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v