Ανησυχίες για Ιράκ και Νορβηγία ωθούν το πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις ανακτούν τα συμβόλαια του πετρελαίου καθώς τα σαμποτάζ εξακολουθούν να απειλούν τις ιρακινές εξαγωγές και η απεργία στη Νιγηρία αρχίζει να γίνεται αισθητή την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας. Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent στο Λονδίνο κερδίζει 21 σεντς στα 35,34 δολάρια.

Ανοδικές τάσεις ανακτούν τα συμβόλαια του πετρελαίου καθώς τα σαμποτάζ εξακολουθούν να απειλούν τις ιρακινές εξαγωγές και η απεργία στη Νιγηρία αρχίζει να γίνεται αισθητή την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν χθες 3% όταν ανακοινώθηκε ότι ξανάρχισε μετά από εξαήμερη διακοπή η παραγωγή στις πηγές της Βασόρας.

Παρατηρητές φοβούνται ωστόσο ότι τα προβλήματα στους αγωγούς από τα σαμποτάζ θα συνεχιστούν και το Ιράκ δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα εξαγωγών.

Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent στο Λονδίνο ενισχύεται 21 σεντς στα 35,34 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο Ιουλίου που λήγει σήμερα, κερδίζει 5 σεντς στα 37,68 δολάρια στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου συμβάλουν οι ενδείξεις ότι η απεργία των εργαζομένων στις θαλάσσιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας αρχίζει να ”φαίνεται” στην παραγωγή της τρίτης ισχυρότερης εξαγωγέως στον κόσμο.

Μετά από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων, η Νορβηγία έχει χάσει παραγωγή περίπου 375.000 βαρελιών την ημέρα ή 12% της συνήθους παραγωγής της.

Οι απεργίες ξεκίνησαν από την κρατική πετρελαϊκή Statoil κι έχουν επεκταθεί σε εγκαταστάσεις της ExxonMobil και της ConocoPhilips.

Αν και μέχρι στιγμής τα νορβηγικά προβλήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την διεθνή προσφορά πετρελαίου, υπάρχουν φόβοι ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς εάν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν.

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις διατηρούν και οι τιμές του χρυσού, καθώς το γεν συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου. Η τιμή του κίτρινου μετάλλου στο Χρηματιστήριο του Σικάγο κινείται στα 397,20 δολάρια έναντι του χθεσινού fixing στα 394,50 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v