Πτώση τιμών καθώς ”επιστρέφει” ιρακινό πετρέλαιο

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς ξαναρχίζουν οι εξαγωγές από τη Βασόρα, αλλά πάντως η γενικότερη αστάθεια στην προσφορά μαύρου χρυσού από Ιράκ, Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν, συντηρεί τις τιμές πάνω από τα 35 δολ. ανά βαρέλι.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς επανακάμπτουν οι εξαγωγές από τη Βασόρα του Ιράκ, αλλά πάντως οι συνεχείς αναταραχές στην προσφορά του μαύρου χρυσού συντηρούν τις τιμές πάνω από τα 35 δολ. ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του πετρελαίου υποχωρεί 48 σεντς στα 38,27 δολ. στη Νέα Υόρκη ενώ στο Λονδίνο το Brent υποχωρεί 38 σεντς στα 35,38 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά εξακολουθούν να κυριαρχούν ανησυχίες για την προσφορά εξαιτίας διαταράξεων στην παραγωγή του Ιράκ, της Νορβηγίας και ενδεχομένως του Αζερμπαϊτζάν, σε μια περίοδο που η ρωμαλέα ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας πυροδοτεί δυναμική ζήτηση.

Στο Ιράκ αποκαταστάθηκαν εν μέρει οι εξαγωγές τη Δευτέρα, αλλά την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας μελετούν το ενδεχόμενο παράτασης των απεργιών που έχουν ήδη ”κόψει” το 10% της παραγωγής στην τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέα στον κόσμο.

Παράλληλα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον επηρέασαν τις εξαγωγές από το λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας οι εκρήξεις σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v