Οι ανησυχίες ”ανεβάζουν” εκ νέου το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες από τις συνεχιζόμενες εντάσεις σε Ιρακ και Σαουδική Αραβία και οι φόβοι για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα μεγάλης έκτασης στις πετρελαϊκές υποδομές οδηγεί τον ”μαύρο χρυσό” σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες πως η βία στις μεγάλες παραγωγικές χώρες του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας θα προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου, αντισταθμίζει τις προσπάθειες των μελών του OPEC να ”ρίξουν” τις τιμές.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου brent διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, στα 35,87 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας ενίσχυση κατά 43 σεντς, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφωνόταν στα 38,28 δολ. το βαρέλι, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της Παρασκευής.

Στην ενίσχυση των τιμών του εμπορεύματος συνετέλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου του OPEC, Purnomo Yusgiantoro, πως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι πετρελαϊκές τιμές θα ενισχυθούν.

Στο μεταξύ, οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 δολ. το γαλόνι, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης υποχώρησης της τιμής του εμπορεύματος κατά 10% μέσα σε μια εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σημαντική μείωση σημείωσε η τιμή του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του πολύτιμου μετάλλου, διαπραγματεύονταν στα 383,7 δολ. την ουγκιά, μειωμένα κατά 2,2% έναντι των επιπέδων της προηγούμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v