Επιμένει πάνω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο

Πεισματικά πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την απόφαση του OPEC να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς στη ζυγαριά βαραίνουν περισσότερο η εκτίναξη της ζήτησης και οι φόβοι για τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πεισματικά πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την απόφαση του OPEC να αυξήσει την παραγωγή, καθώς στη ζυγαριά βαραίνουν περισσότερο οι παράγοντες εκτίναξης της ζήτησης και γεωπολιτικοί φόβοι για τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή το ελαφρύ αργό στη Νέα Υόρκη υποχώρησε 68 σεντς, κλείνοντας στα 39,28 δολάρια ανά βαρέλι. Το brent στο Λονδίνο κινείται στα 36,13 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει στις overnight συναλλαγές μέχρι τα 36 δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του OPEC να αυξήσει το πλαφόν προσφοράς στα 25,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιουλίου προσέφερε κάποια ανακούφιση στην αγορά, αλλά δύσκολα θα κατορθώσει να πιέσει χαμηλότερα τις τιμές του προϊόντος.

Η αύξηση της παραγωγής θα έχει εξάλλου περιορισμένη επίδραση στην πραγματική προσφορά, αφού το καρτέλ αντλεί ήδη περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω από το υπάρχον πλαφόν των 23,5 εκατ. βαρελιών.

Η χθεσινή πτώση τιμών αποδόθηκε περισσότερο στα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ κινούνται αυτή την περίοδο στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v