ΟΠΕΚ: Κατά 2 εκατ. βαρέλια αύξησε την παραγωγή

Γενναιόδωρη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια αποφάσισε ο OPEC σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις τιμές του μαύρου χρυσού χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες. H αύξηση είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων. Οριακή υποχώρηση των τιμών, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

ΟΠΕΚ: Κατά 2 εκατ. βαρέλια αύξησε την παραγωγή
Γενναιόδωρη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε ο OPEC στην κρίσιμη σύνοδο που πραγματοποιείται στη Βηρυτό, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις τιμές του μαύρου χρυσού χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Abdullah al-Attiyah, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 8%, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, οι πετρελαϊκές τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σε υψηλά επίπεδα.

Η απόφαση αναμένεται να προσφέρει πράγματι κάποια ανακούφιση στις αγορές, αν και αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι η επίδραση θα είναι μάλλον ψυχολογική και όχι ουσιαστική, σε μεγάλο βαθμό επειδή το επιπλέον προϊόν θα καθυστερήσει αισθητά να φτάσει στις κρίσιμες αγορές του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό είναι πως με την εν λόγω συμφωνία, αυξάνεται το επίσημο όριο παραγωγής του Οργανισμού στα 25,5 εκατ. βαρέλια, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να ικανοποιήσει εκείνους που περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση.

Αναλυτές μάλιστα σχολιάζουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για συμβιβασμό μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία είχε πιέσει για αύξηση της παραγωγής κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, ενώ το Ιράκ και η Βενεζουέλα φοβούνται για κατάρρευση των τιμών.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, δήλωσε ακόμη ότι από τον Αύγουστο, θα αυξηθεί η παραγωγή κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως. Ο Οργανισμός αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου στις 21 Ιουλίου, προκειμένου να αναθεωρήσει την πολιτική του.

Ο 11μελής Οργανισμός αποφάσισε αύξηση του πλαφόν παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ή 8%, μετά από πρόταση που υποστήριξαν οι υπουργοί του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των ΗΑΕ. Το Ιράν και η Βενεζουέλα είχαν υποστηρίξει πρόταση για μικρότερη μείωση.

Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η πολύ υψηλή ζήτηση, οι γεωπολιτικές ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι έντονες τοποθετήσεις long (με πρόβλεψη ανόδου τιμών) των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν οι τιμές αποδυναμωθούν μετά την απόφαση του καρτέλ για αύξηση της παραγωγής, θα παραμείνουν στην κλίμακα των 35 με 42 δολαρίων ανά βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συνομιλιών ”έπεσαν” δύο προτάσεις: μια για αύξηση παραγωγής 1 με 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και μια άλλη για αύξηση στα 2 με 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v