Ράλι για πετρέλαιο και χρυσό λόγω Ιράκ

Η τιμή του brent ”τρέχει” 3,19% στα 32,35 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωσδη για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, ενώ χρυσός και άργυρος μετατρέπονται σε καταφύγιο από την κρίση στο Ιράκ.

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και αμόλυβδης βενζίνης εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.

Η τιμή του brent κερδίζει 3,19% στα 32,35 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ”τρέχει” 2,37% -στα 35,8 δολάρια το βαρέλι - στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Προηγούμενα οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραφαν απώλειες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού στη σκιά εκτιμήσεων για μείωση των αποθεμάτων.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια στα 292,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Energy Information Administration, ενισχύοντας τους φόβους για την πορεία αποθεμάτων βενζίνης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.



Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το American Petroleum Institute τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν προηγούμενα από το Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 2 εκατ. βαρέλια για το ίδιο διάστημα.

Οι διεθνείς εξελίξεις διευκολύνουν την επιστροφή των επενδυτών στην αγορά χρυσού και στην αναζήτηση καταφυγίων.

Η τιμή του χρυσού κερδίζει 0,82% στα 422,65 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αργύρου κερδίζει 0,24% στα 8,25 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά, πλησιάζοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 24ετίας.

Η τιμή της πλατίνας υποχωρεί 0,45% στα 873,5 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή του παλλαδίου εκτινάχθηκε πρόσκαιρα στα 320 δολάρια ανά ουγκιά στη ίδια αγορά, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2002, πριν υποχωρήσει στη συνέχει.

Το ράλι της τιμής του παλλαδίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην ανακοίνωση της βελγικής εταιρίας Umicore, η οποία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιείτο παλλάδιο στην κατασκευή εξατμίσεων για πετρελαιοκίνητους κινητήρες αυτοκινήτων για να μειώνει τους ρύπους.



Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα πολύτιμα μέταλλα θα συνεχιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v