Υψηλότερα το brent - άλμα 16ετίας του άργυρου

Η τιμή του brent σημειώνει άνοδο 0,92% στα 31,8 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ”φυσιολογική” άνοδο από την προηγούμενη απότομη πτώση και τις πιέσεις από την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Άλμα 16ετίας του άργυρου.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προσφέρεται για διαφορετικές ερμηνείες και ενίσχυση των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, όπως φαίνεται από τη διαμόρφωση δύο ταχυτήτων στις αγορές εμπορευμάτων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του brent καταγράφει άνοδο εξαιτίας των ανησυχιών από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά, ενώ αντίθετα η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί εξ αιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων, που στοιχημάτιζαν ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την απόφασή τους για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια και ότι αρκετές από αυτές θα συνεχίσουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν χρεωθεί.

Η τιμή του brent ”τρέχει” 0,92% στα 31,8 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 0,62% στα 35,54 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ως ”φυσιολογική” την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μετά την απότομη πτώση της Τετάρτης, στη σκιά της θεαματικής ανόδου των αμερικανικών αποθεμάτων και παρά την ανακοίνωση της απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Στη Βιέννη πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νιγηρίας υπογράμμισε ότι ο ΟΠΕΚ θα επανεξετάσει τον Ιούνιο την απόφαση για μείωση της παραγωγής και ότι πιθανώς θα προχωρήσει σε αύξησή της.

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ θα παράγουν ίσως πάνω από 25 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 23,5 εκατ. βαρέλια που έχουν χρεωθεί, γεγονός που θα επιτρέψει χαλάρωση των πιέσεων και των τιμών, επιτρέποντας την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Η τιμή του αργύρου εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 16ετίας στη Νέα Υόρκη, στη σκιά των παιχνιδιών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση του δολαρίου για να στοιχηματίσουν στην αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Η τιμή του αργύρου εκτινάχθηκε στα 8,16 δολάρια ανά ουγκιά στη Νέα Υόρκη, με άνοδο 2,71%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1988, ενώ στην αγορά fixing του Λονδίνου κυμαινόταν στα 8,09 δολάρια ανά ουγκιά με άνοδο 2,15%.

Η τιμή του χρυσού καταγράφει οριακή άνοδο 0,05% στα 426,85 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή της πλατίνας ”τρέχει” 1% στα 912 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v