Νέα τροχιά ανόδου για το χρυσό (update)

Στα 420 δολάρια την ουγκιά εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού, καθώς επικράτησαν εκ νέου οι φόβοι για την γεωπολιτική αστάθεια, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Στα 420 δολάρια την ουγκιά εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού, καθώς επικράτησαν εκ νέου οι φόβοι για την γεωπολιτική αστάθεια, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της γεωπολιτικής ανασφάλειας που πυροδοτεί η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, και οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων, τροφοδότησαν νέο κύμα τρομοφόβων στηρίζοντας την άμεση επιστροφή των επενδυτών στην αγορά πολυτίμων μετάλλων προς αναζήτηση καταφυγίου.

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα 420 δολάρια ανά ουγκιά με άνοδο 0,63% στη Νέα Υόρκη.

Ο Peter Grandich, που επιμελείται από το 1984 την έκθεση επενδύσεων The Grandich Letter, υπογράμμισε ότι η αγορά του χρυσού συνεχίζει να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, προβλέποντας νέα ισχυρή άνοδο των τιμών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο χρυσός να εκτιναχθεί στα 500 δολάρια ανά ουγκιά μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναλυτές της Pearson εκτιμούν ότι έως τα μέσα Μαΐου η τιμή του χρυσού θα έχει ξεπεράσει τα 450 δολάρια για να ”τρέχει” προς τα 475 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή του αργύρου ακολούθησε τις ανοδικές τάσεις του χρυσού, κυμαινόμενη στα 7,68 δολάρια ανά ουγκιά με άνοδο 0,92%, καταγράφοντας άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση στα υψηλότερα επίπεδα από το 1988.

Η τιμή του αργύρου θα συνεχίσει να καταγράφει κέρδη, προβλέπει ο James Moore, αναλυτής της TheBullionDesk του Λονδίνου.

Η τιμή της πλατίνας καταγράφει νέα ισχυρή άνοδο 1,79% στα 911 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η τιμή του παλλαδίου αντίθετα καταγράφει οριακές απώλειες.

Η τιμή του brent κερδίζει 0,64% στα 33,01 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κερδίζει 0,14% στα 37,25 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Στις ΗΠΑ πάντως δεν έλειψαν οι ανησυχητικές ανακοινώσεις για τη διαμόρφωση των αποθεμάτων καυσίμων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η τιμή της βενζίνης κατέγραψε ρεκόρ ανόδου διαμορφούμενη στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εξαιτίας των ανησυχιών για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης καυσίμων, που θα περιορίσει περαιτέρω τα αποθέματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό σύλλογο αυτοκινήτου ΑΑΑ.

Η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα 1,738 δολάρια το γαλόνι κατά μέσο όρο στα 60.000 πρατήρια καυσίμων της χώρας, τιμή που είναι υψηλότερη κατά 1 σεντ σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, ενισχύει τη νευρικότητα της αγοράς, σύμφωνα με την ΑΑΑ.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ - Ναϊμί, συνάντησε τον επικεφαλής της International Energy Agency Κλοντ Μαντίλ στο Ριάντ και συμφώνησαν να διευκολύνουν τη ”σταθεροποίηση” των τιμών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v