Νέο ράλι του πετρελαίου - καταφύγιο ο χρυσός

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε 2,87% στα 32,6 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, εξαιτίας των φόβων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Αλ Κάιντα και τις ανησυχίες για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών.

Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει νέο ράλι στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας που τροφοδότησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, επαναφέροντας τους εφιάλτες για νέες απόπειρες από την Αλ Κάιντα.

Την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών επιτείνουν και οι ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει από τον Απρίλιο την επικαλούμενη ”υπερπαραγωγή”, που εκπίπτει των ποσοστώσεων, αλλά και οι προβλέψεις της Societe Generale για ισχυρή αύξηση της ζήτησης έως 15% το 2004.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε 2,87% στα 32,6 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε 2,71% στα 37,17 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, παρά την ανατίμηση του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές, αφού οι επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στοιχηματίζουν στην ενίσχυση της ανασφάλειας και την αναζήτηση καταφυγίων σε αμυντικές τοποθετήσεις.

Οι εκτιμήσεις ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη κρύβεται η Αλ Κάντα, απειλώντας να πλήξει και άλλους στόχους στην Ευρώπη και πιθανώς στις ΗΠΑ, όπως επίσης και η ανακοίνωση του νεοεκλεγέντος Ισπανού πρωθυπουργού Θαποτέρο για αποχώρηση των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, ενίσχυσαν την ανασφάλεια, στηρίζοντας την άνοδο των τιμών στην αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε 0,76% στα 398,25 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνού, ενώ αυτή του αργύρου εκτινάχθηκε 0,99% στα 7,11 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά.

Η τιμή της πλατίνας κερδίζει 0,55% στα 910 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v