Ελεύθερη πτώση πετρελαίου - ”παιχνίδια” με άργυρο

Η τιμή του brent υποχωρεί 2,86% στα 31,21 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της απόφασης της αμερικανικής Γερουσίας για αποδέσμευση τμήματος των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε χρυσό - άργυρο.

Η τιμή του πετρελαίου πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να τροφοδοτήσει την αμερικανική αγορά με σημαντική ποσότητα από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, καταργώντας παράλληλα περιορισμούς στη διακίνηση των φορτίων, που οδηγούν στη μείωση του κόστους και συνεπώς των τιμών των πετρελαιοειδών.

Η τιμή του brent πραγματοποιεί ”βουτιά” 2,86% στα 31,31 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ”καταρρέει” με απώλειες 3,48% στα 35,45 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2005 από την αμερικανική Γερουσία με την τροποποίηση αποδέσμευσης 53 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, οδήγησε στην άμεση πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς έτσι διευκολύνεται η άφιξη νέων φορτίων και η άμεση επεξεργασία τους από τα αμερικανικά διυλιστήρια, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που καταγράφεται άνοδος της ζήτησης.

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε το προηγούμενο σενάριο εκτίναξης των τιμών εξαιτίας της ενίσχυσης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας που τροφοδότησαν οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια συνεχίζουν τα ”χοντρά παιχνίδια” στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, στοιχηματίζοντας στις ανησυχίες για ενίσχυση της γεωπολιτικής αστάθειας, αδιαφορώντας παράλληλα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η τιμή του αργύρου κατέγραψε απώλειες που ξεπέρασαν το 3% στη Νέα Υόρκη, για να υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα της 16ετίας που είχε εκτιναχθεί, αφού τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εγκατέλειψαν μαζικά τον άργυρο για να στοιχηματίσουν στο ”κίτρινο μέταλλο”.

Η απότομη αυτή πτώση του αργύρου στα 6,94 δολάρια ανά ουγκιά, από τα 7,29 δολάρια ανά ουγκιά, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διακύμανση της τιμής του πολυτίμου μετάλλου από το 1988!

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1,60% στα 396,45 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ αυτή του αργύρου υποχωρεί 1,96% στα 7,01 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή της πλατίνας συνεχίζει την ανοδική της πορεία, διαμορφούμενη κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, με κέρδη 0,22% στα 905 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v