OPEC: Οι τρομοφόβοι προκαλούν την εκτίναξη τιμών

Ο πρόεδρος του OPEC δήλωσε ότι το καρτέλ ανησυχεί μεν για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά δεν θα αναβάλει τις περικοπές της παραγωγής που έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο. Κατά τον επικεφαλής του OPEC, η πρόσφατη εκτίναξη τιμών δεν οφείλεται στις δυνάμεις προσφοράς-ζήτησης αλλά στους τρομοφόβους.

Ο πρόεδρος του OPEC δήλωσε ότι το καρτέλ, που ελέγχει τις μισές εξαγωγές αργού πετρελαίου στον πλανήτη, ανησυχεί μεν για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά δεν θα αναβάλει τις περικοπές της παραγωγής που έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πετρελαίου έφτασε χθες στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών στη Νέα Υόρκη στα 38,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές της ποικιλίας ελαφρύ αργό είχαν μέσο όρο τα 31 δολάρια το 2003, το υψηλότερο δύο δεκαετιών και ο μέσος όρος τους είναι μέχρι στιγμής στο 2004 τα 35 δολάρια. Κορυφαίο στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τόσο υψηλές τιμές του προϊόντος είναι ”σοκαριστικές.”

Ο πρόεδρος του καρτέλ Purnomo Yusgiantoro δήλωσε σήμερα στη Τζακάρτα ότι ”η τρέχουσα τιμή δεν ευνοεί τον κόσμο και ανησυχούμε γι’αυτό” αλλά πρόσθεσε ότι ο OPEC δεν θα υποχωρήσει στην απόφαση του Φεβρουαρίου να μειώσει την επίσημη παραγωγή από την 1η Απριλίου στα 23,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα τρέχοντα επίπεδα των 24,5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Αρκετές ενεργοβόρες χώρες πιέζουν τον OPEC φοβούμενες ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα αναστείλουν την οικονομιοκή ανάκαμψη. Αλλά ο Purnomo, ο οποίος σε άλλη στιγμή έχει δηλώσει ότι τα μέλη του καρτέλ παράγουν πετρέλαιο περισσότερο απ’όσο επιτρέπει το πλαφόν που θέτει ο ίδιος ο οργανισμός διασφαλίζοντας έτσι την ροή της προσφοράς, δήλωσε ότι οι τρέχουσες τιμές δεν καθρεφτίζουν τις πραγματικές δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης που επικρατούν στην αγορά, αλλά τις ανησυχίες για την ασφάλεια που προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.



Τα 10 μέλη του καρτέλ προβλέπεται από ιδιώτες παρατηρητές ότι θα παράγουν 25,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, περισσότερα δηλαδή από ένα εκατομμύριο βαρέλια απ’όσο επιτρέπει η επίσημη ποσόστωση που θέτει το καρτέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v