Υποχωρεί από τα υψηλά 13 ετών το πετρέλαιο

Η τιμή του brent υποχωρεί 1,13% στα 33,16 δολάρια το βαρέλι μετά το ράλι της Τετάρτης στα 38,35 δολάρια το βαρέλι, υψηλό 13 ετών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα 40 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Νέο ράλι αργύρου.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε περισσότερο ”φυσιολογικά” επίπεδα μετά το προηγούμενο ράλι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών ετών, από την εποχή της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ τον Οκτώβριο του 1990.

Η τιμή του brent υποχωρεί 1,13% στα 33,16 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 0,94% στα 37,82 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το βράδυ της Τετάρτης εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 φθάνοντας στα 38,35 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές προβλέπουν πάντως ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα, ενόψει της λήξης των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά της Νέας Υόρκης και των κερδοσκοπικών κινήσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια, που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς ”στοιχηματίζουν” σε σημαντική υποχώρηση των αποθεμάτων αμόλυβδης βενζίνης ενόψει της αύξησης της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πλέον ”απαισιόδοξοι” αναλυτές δεν αποκλείουν την εκτίναξη της τιμής του αμερικανικού αργού στα 40 δολάρια το βαρέλι, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να ξεπεράσει τα 40 δολάρια το βαρέλι στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου καταγράφουν στις χρηματιστηριακές αγορές ράλι, στη σκιά της ανατίμησης του ”μαύρου χρυσού” και της διατήρησης της τιμής του σε υψηλά επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Την εκτίναξη των τιμών των πετρελαιοειδών τροφοδοτούν οι ανησυχίες για αισθητή μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, και η πρόθεση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή και την επικαλούμενη ”υπερπαραγωγή” από τις αρχές Απριλίου.

Η ανακοίνωση μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης κατά 800.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Απριλίου, ο απόηχος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, τη Βαγδάτη και ο φόβος νέων τρομοκρατικών ενεργειών θα τροφοδοτήσουν τις πιέσεις στις τιμές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ανάκαμψη του ευρώ στα 1,235 δολάρια ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα πολύτιμα μέταλλα.

Η τιμή του χρυσού ”τρέχει” 0,99% στα 411,4 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αργύρου εκτινάχθηκε 1,52% στα 7,37 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφοντας νέο ρεκόρ 6ετίας στο Λονδίνο και 16ετίας στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή της πλατίνας υποχωρεί 1,1% στα 897,5 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v