Πτώση πετρελαίου, παρά τις προβλέψεις για ψύχος

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της παρά τις προβλέψεις επιδείνωσης του καιρού στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Η ανατίμηση του δολαρίου απομακρύνει τους φόβους μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κρατώντας στάσιμο το χρυσό.

Οι προβλέψεις για επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών στις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ δεν περιόρισαν την ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του brent υποχωρεί κατά 1,87% στα 30,38 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 1,75% στα 34,32 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Η απότομη άνοδος των θερμοκρασιών στις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, που απορροφούν τα τρίτα τέταρτα της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, οδήγησε τους αναλυτές να προεξοφλούν την άνοδο των αποθεμάτων πετρελαιοειδών.

Η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ θα περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, αποφεύγοντας να εξασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές διαμέσου μείωσης της παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις, όμως, της μετεωρολογικής υπηρεσίας για επιδείνωση των κλιματολοιγκών συνθηκών στις ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας και τις αρχές της επόμενης περιόρισαν την ελεύθερη πτώση των τιμών στην αγορά.

Η τιμή του χρυσού και των πολυτίμων μετάλλων, ελλείψει στοιχείων από τη συγκεκριμένη αγορά, κινούνται με άξονα τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών του δολαρίου, του ευρώ και του γεν, που διαμορφώνουν την προσφορά και τη ζήτηση σε κάθε μια από τις τρεις αγορές αναφοράς.

Η υποχώρηση του ευρώ στα 1,255 δολάρια έναντι του πράσινου νομίσματος στην αμερικανική αγορά οδήγησε τους επενδυτές σε στάσεις αναμονής, που περιορίζουν τον όγκο των συναλλαγών στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο μακροπρόθεσμο διάστημα και έως το τέλος του έτους η τιμή του χρυσού θα συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η διαμόρφωση των τιμών στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ενόψει των προετοιμασιών της συνόδου του G-7 των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η τιμή του χρυσού καταγράφει οριακές διακυμάνσεις στην αγορά fixing του Λονδίνου, κυμαινόμενη με οριακές απώλειες 0,01% στα 408 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή του αργύρου υποχωρεί 0,79% στα 6,29 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά.

Η τιμή της πλατίνας υποχωρεί 0,52% στα 860 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v