Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

Ενισχύονται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα πείσει τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Στην άνοδο συμβάλλει και η νέα απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στη Νιγηρία.

Ενισχύονται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου εξαιτίας των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα πείσει τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η νέα απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στη Νιγηρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 12% περίπου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει το όριο ποσοστώσεων στην παγκόσμια παραγωγή κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως. Η Σ. Αραβία μείωσε ραγδαία την παραγωγή της το Σεπτέμβριο για να δημιουργήσει έδαφος στο Ιράκ για αύξηση της παραγωγής μετά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση του

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Νιγηρίας προκήρυξε γενική απεργία για την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μία αύξηση των τιμών των καυσίμων στην πλούσια σε πετρέλαιο δυτικοαφρικανική χώρα. Να σημειωθεί ότι τον περαμένο Ιούνιο το NLC είχε αναστείλει μία γενική απεργία για τις τιμές των καυσίμων, η οποία διήρκεσε οκτώ ημέρες.

Στο Λονδίνο το brent διαπραγματεύεται στα 29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη κινείται στα 30,65 δολάρια. Ανοδικά κινείται και η τιμή του αργού το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 372 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v