Σε ανοδική τροχιά χρυσός - ευρώ

Τα σχόλια των μελών του G7 για πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταφράστηκαν σαν μια ύστατη προσπάθεια αποδυνάμωσης του δολαρίου, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί σημαντικά η τιμή του χρυσού. Στα 418 δολάρια η ουγκιά βλέπει η Barclays την τιμή του μέχρι το τέλος του 2003. Πάνω από το 1,15 το ευρώ δολάριο, μετά τις δηλώσεις Koehler.

Με μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος για τον χρυσό.

Σχόλια από το Group των 7 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου, για πιο ”ευέλικτες” συναλλαγματικές ισοτιμίες, εκλήφθηκαν από τους παράγοντες των αγορών σαν μια ύστατη προσπάθεια αποδυνάμωσης του δολαρίου. Η εξέλιξη αυτή ενθάρρυνε πολλές επενδυτικές τράπεζες να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των θεσμικών κυρίως επενδυτών αναθερμάνθηκε για τον χρυσό μετά και την πρόθεση της Ρωσίας να αυξήσει μελλοντικά το ποσοστό που κατέχει στα αποθεματικά της σε χρυσό.

Όπως εκτιμούν traders, στην πρόσφατη άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου, συνέβαλε και η κάλυψη θέσεων short (short covering).

H Βarclays Capital επίσης αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του χρυσού, προεξοφλώντας ότι η τιμή θα αγγίξει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 418 δολάρια η ουγκιά, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή από το 1996.

Αυτή την ώρα η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στην περιοχή των 387,3 δολαρίων η ουγκιά, ενισχυμένη κατά 20 σεντς περίπου.

Στην αγορά συναλλάγματος, την ανοδική της πορεία συνεχίζει η ισοτιμία ευρώ δολαρίου αγγίζοντας τα 1,1501, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Hoerst Koehler για το θέμα των ”ευέλικτων” συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο κ. Koehler επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τα υψηλά δημοσιονομικά χρέη πολλών κρατών, είναι και η υιοθέτηση πιο ”ευέλικτων” συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν υποχωρεί για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς υπάρχει έντονη φήμη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει περιορίσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο την αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος.

Αυτή την ώρα κινείται στην περιοχή του 111,30, παραμένοντας το γιεν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v