Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του αργού

Μετά την έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιένη η μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι σαφής. Οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να κρατούν σε δεύτερη μοίρα την απόφαση για μείωση της πραγματικής υπερπαραγωγής.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ στη Βιένη ότι αυξάνει τις ισχύουσες ποσοστώσεις παραγωγής συνολικά κατά σχεδόν ένα εκατομμύρια βαρέλια.

Το γεγονός αυτό εξακολουθεί να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των συναλλασσομένων, υποβαθμίζοντας σε δεύτερη μοίρα το άλλο σκέλος της απόφασης για μείωση της πραγματικής υπερπαραγωγής κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την 1η Ιουνίου.

Οσον αφορά στις τιμές, το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου διαμορφώνεται στα 23,23 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,15%. Ανάλογη πτώση, 1,37%, εμφανίζεται και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 25,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα μπεν Χαμαντ αλ-Ατίγια, κατά την τακτική σύνοδο του καρτέλ, στις 11 Ιουνίου, ”μπορεί να αναπροσαρμοστεί εκ νέου προς τα κάτω η συνολική ημερήσια παραγωγή”. Η δήλωση αυτή αιφνιδίασε τις αγορές οι οποίες είχαν προεξοφλήσει το αμετάβλητο πλαφόν ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ στο άμεσο μέλλον πολύ κοντά στο επίπεδο των 24,5 εκατομμυρίων βαρελιών που είχε αποφασιστεί τον Φεβρουάριο φέτος και έκτοτε παραβιαζόταν καθ’ υπέρβαση από τον ΟΠΕΚ, ώστε να μην παρατηρηθεί κατά την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ έλλειμμα πετρελαίου.

Πτώση της τάξεως του 0,48%, εξαιτίας της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος καταγράφει και η τιμή του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 332,50 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v