Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές πετρελαίου

Ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν απειλεί βραχυπρόθεσμα τον ΟΠΕΚ, εκτιμούν αναλυτές, στο μεταξύ ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι γίνονται ”σοβαρές συζητήσεις” για να καταστεί δυνατή η επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου.

Ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν απειλεί βραχυπρόθεσμα τον ΟΠΕΚ, εκτιμούν αναλυτές, στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι γίνονται ”σοβαρές συζητήσεις” στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου.

Παράλληλα, μικρές πιθανότητες δίνει η πλειονότητα των αναλυτών στο σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου για να αυξήσουν την παραγωγή του στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, γεγονός το οποίο θα αποσταθεροποιήσει τον ΟΠΕΚ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, την προηγούμενη βδομάδα οι Τάιμς της Ν. Υόρκης επεσήμαναν σε άρθρο τους ”κάποιες απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα του Ιράκ για να πληγεί η ισχύς του ΟΠΕΚ”, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως αποφασίσουν να αντλήσουν ιρακινό αργό αγνοώντας τις συστάσεις του καρτέλ και τους όρους του ΟΗΕ γεγονός που θα αυξήσει την υπερεπάρκεια πετρελαίου στη διεθνή αγορά και θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Οσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 25,80 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,19%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 28,50 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 1,14%.

Στο μεταξύ ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλο διαπραγματεύεται στα 335,15 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v