”Αναγκαία η άμεση μείωση της παραγωγής πετρελαίου”

Αναγκαία κρίνεται η άμεση μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αν θέλει ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει τις επιθυμητές τιμές, επισημαίνουν αναλυτές. Στο μεταξύ ανοδικά κινούνται στις διεθνείς αγορές οι τιμές του αργού.

Αναγκαία κρίνεται η άμεση μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αν θέλει ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει τις επιθυμητές τιμές, επισημαίνουν αναλυτές. Στο μεταξύ πτωτικά κινούνται στις διεθνείς αγορές οι τιμές του αργού.

Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του αν θέλει να διατηρήσει την τιμή του αργού στο άνοιγμα 22-28 δολαρίων το βαρέλι, εκτιμά το Κέντρο Μελετών για την Παγκόσμια Ενέργεια (CGES), στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

”Είναι αναγκαία η άμεση μείωση της παραγωγής για να εξισορροπήσει η αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2003”, αναφέρει το κείμενο. Αν οι εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου παραμείνουν στάσιμες στο σύνολο του δευτέρου τριμήνου, το CGES εκτιμά ότι μιά μείωση της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι τιμές στο επιθυμητό επίπεδο από τον ΟΠΕΚ ως τα μέσα του χρόνου.

Ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να μειώσει άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια για να αντισταθμίσει το επιπλέον ιρακινό πετρέλαιο που θα φτάσει στην αγορά στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Οι καταναλώτριες χώρες χρειάζονται όλο και λιγότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ καθώς πλησιάζει το τέλος του χειμώνα, την στιγμή που οι πετρελαϊκές βιομηχανίες της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας ξαναβάζουν μπροστά την παραγωγή, όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς.

Όσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent κινείται στα 24,95 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,40%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 0,87% και διαπραγματεύεται στα 28,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ ο περιορισμός των κερδών του δολαρίου, οδηγεί σε μικρή άνοδο (0,22%) την τιμή του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου στα 325,25 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v