Με άνοδο υποδέχεται το αργό τη ”λήξη”

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου παρά την κατάρευση του καθεστώτος στο Ιράκ, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι θα παραταθεί η απουσία των εξαγωγών ιρακινού αργού από την αγορά, την στιγμή που ο ΟΠΕΚ εξετάζει μείωση της παραγωγής του.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την κατάρευση του καθεστώτος στο Ιράκ, κυρίως λόγω των αυξανόμενων φημολογιών ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει μείωση της παραγωγής του αλλά και των φημολογιών ότι οι εξαγωγές ιρακινού αργού θα απουσιάσουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.

Το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει άνοδο 0,45% και διαμορφώνεται στα 24,64 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 24,93 δολαρίων νωρίτερα το πρωί. Ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείται ανοδικά κατά 0,71% και διαπραγματεύεται στα 28,20 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 28,30 δολαρίων, νωρίτερα το πρωί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πιέσεις ασκούνται στις τιμές του αργού μετά τις ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου των χωρών-μελών, γεγονός το οποίο εντείνεται και από τις σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει επανάληψη της ροής ιρακινού αργού στο άμεσο μέλλον.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκπετρέλαιο αντί τροφίμων”, Μπένον Σέβαν, δήλωσε ότι ιρακινό αργό το οποίο έχει αγοραστεί και δεν έχει φορτωθεί ή ποσότητες πετρελαίου αποθηκευμένες στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του τουρκινού λιμανιού Τσεϊχάν στην ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου αναλάβει μια αρμόδια αρχή.

Στο μεταξύ ελαφρά άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,25% και διαπραγματεύεται στα 323,10 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v