Κάτω από τα 24 το αργό, ανησυχίες στον ΟΠΕΚ

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει σήμερα κάτω από τα 24 δολάρια, ενώ ανησυχίες εγείρονται στον ΟΠΕΚ για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως στο Ιράκ για απεριόριστη παραγωγή.

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα να υποχωρεί στο Λονδίνο κάτω από το επίπεδο των 24 δολαρίων, ενώ ο ΟΠΕΚ αναρωτιέται αν πρέπει να μειώσει την παραγωγή σε περιβάλλον μειωμένης ζήτησης και αυξημένων αποθεμάτων.

Οπως εξηγούν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, καθώς ο πόλεμος, απ’ ό,τι φαίνεται φτάνει στο τέλος του, οι ΗΠΑ θα εισάγουν στο καρτέλ ένα Ιράκ με απεριόριστη ημερήσια παραγωγή, η οποία θα ”υπονομεύει” μονίμως τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας και των 25 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με το brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 24 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικού τύπου αργό κάτω από το επίπεδο των 28 δολαρίων, σε κλίμα ευφορίας των αγορών ότι η προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων σημαίνει το τέλος του πολέμου.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες ότι η εξόριστη ιρακινή αντιπολίτευση συμφώνησε με τους αμερικανούς αξιωματούχους το Σάββατο ότι η Βαγδάτη θα μείνει εντός ΟΠΕΚ μετά τον πόλεμο και με απεριόριστη ημερήσια παραγωγή, άσκησαν επίσης πιέσεις στις τιμές του αργού. Ειδικότερα, όσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαίου διαμορφώνεται στα 23,63 δολάρια ανά βαρέλι από 24,05 δολάρια το πρωί. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για παράδοση Μαίου διαπραγματεύεται στα 27,60 δολάρια ανά βαρέλι έναντι 27,65 δολάρια το πρωί, σημειώνοντας πτώση 3,56%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση εναντίον της Βαγδάτης που άρχισε σήμερα και φαίνεται να στέφεται με επιτυχία ασκεί πολλές πιέσεις στις τιμές, και προσθέτουν ότι εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να στέφονται με επιτυχία, οι τιμές ενδέχεται να κινηθούν μέχρι και το επίπεδο των 22- 23 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, στην παρούσα φάση οι τιμές του αργού δεν επηρεάζονται μόνο από τις εξελίξεις στο Ιράκ, και ότι η πτώση του μπορεί να ανακοπεί εξαιτίας των εξελίξεων στη Νιγηρία.

Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού καθώς το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται τόσο έναντι ευρώ και γεν όσο και έναντι του ελβετικού φράγκου. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 320,20 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 1,60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v