Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο

Σε πτωτική τροχιά επανήλθαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές μετά τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων για να θέσουν υπό έλεγχο τα γιγαντιαία πεδία άντλησης ιρακινού αργού πλησίον της πόλης Κιρκούκ.

Σε πτωτική τροχιά επανήλθαν οι τιμές του του αργού στις διεθνείς αγορές μετά τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων για να θέσουν υπό έλεγχο τα γιγαντιαία πεδία άντλησης ιρακινού αργού στην πόλη Κιρκούκ.

Οσον αφορά στις τιμές, η τιμή του βαρελιού brent ενισχύθηκε αρχικά σε υψηλότερα επίπεδα λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε εκ νέου και διαμορφώνεται στα 24,20 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί στα 27,06 δολάρια.

Ικανοποίηση εκφράζουν παράγοντες της αγοράς για τη διασφάλιση των πεδίων άντλησης στο Κιρκούκ, απ΄όπου αξίζει να σημειωθεί ότι αντλούνταν 900.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράκ.

Παράλληλα θετικά ερμηνεύουν οι αγορές πετρελαίου, τις προσπάθειες των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των πεδίων άντλησης του νοτίου τμήματος του Ιράκ, μέσα σε δεκαπέντε βδομάδες.

Το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί σήμερα στις αγορές πετρελαίου, ενισχύεται και από τα νέα για επανάληψη της ροής όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων νιγηριανού αργού προς την παγκόσμια ενεγειακή αγορά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για πιθανή απόφαση του ΟΠΕΚ να περικόψει τις επιπλέον ποσότητες αργού που εδώ και μήνες διοχετεύει.

Πτώση κατά 0,70% καταγράφει και η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος αλλά και της βελτίωσης της εικόνας των χρηματιστηριακών αγορών. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου στα 324,25 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v