Διακυμάνσεις στις αγορές του αργού

Σε διάστημα μικρότερο του αρχικώς προβλεπόμενου τοποθετείται η επανέναρξη των λειτουργιών των πεδίων άντλησης στο Ιράκ, ενώ οι διαπραγματευόμενοι αναμένουν επιπλέον ενδείξεις από τον ΟΠΕΚ σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Σε διάστημα μικρότερο του αρχικώς προβλεπόμενου τοποθετείται η επανέναρξη των λειτουργιών των πεδίων άντλησης πετρελαίου στο Ιράκ, ενώ οι διαπραγματευόμενοι αναμένουν επιπλέον ενδείξεις από τον ΟΠΕΚ σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει. Αποτέλεσμα των εξελίξεων είναι η συνεχείς διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Το πρωί ο συνταγματάρχης Μάικλ Μόροου, σύμβουλος του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγού Τόμι Φράνκς, δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου από τα πεδία άντλησης στο βόρειο Ιράκ μπορεί να ανέλθει σε 800.000 βαρέλια ημερησίως μέσα σε τέσσερις βδομάδες.

Τόνισε επίσης ότι μπορεί να ξεκινήσει σε δύο βδομάδες το νωρίτερο ή σε έξι βδομάδες το αργότερο χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογική υποδομή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχικός στόχος για την επανέναρξη της παραγωγής ιρακινού αργού την τοποθετείτο σε χρονικό διάστημα 12 με 15 εβδομάδων.

Στο μεταξύ όμως οι διαπραγματευόμενοι αναμένουν επιπλέον ενδείξεις από τον ΟΠΕΚ σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς τα επίπεδα της παραγωγής των χωρών-μελών του. Το κλίμα αυτό ευνοεί τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη. Το απόγευμα τιμή του brent ενισχύεται κατά 0,60% και διαμορφώνεται στα 25,31 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 0,10% και διαπραγματεύεται στα 27,51 από 29,18 δολάρια το πρωί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου. Αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ, προέβλεψαν αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού, ενώ τα διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 1,55 εκατομμύρια βαρέλια.

Το κλίμα Βεβαιότητας ενέτεινε και η εταιρία συμβούλων της πετρελαϊκής βιομηχανίας Petrologistics η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την παραγωγή αργού από τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο σε 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,56 εκατομμύρια βαρέλια - ενώ προβλέπει τα ίδια επίπεδα παραγωγής για τον Απρίλιο. Ελαφρά πτώση καταγράφει η τιμή του χρυσού, παρά την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και διαπραγματεύεται στα 324,75 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v