Σημαντική πτώση εν αναμονή συνάντησης ΟΠΕΚ

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του αργού, μετά την προσωρινή άνοδο της τιμής του brent, στον απόηχο των δηλώσεων του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι ο στόχος του ΟΠΕΚ είναι οι διατήρηση των τιμών του αργού στα σημερινά επίπεδα, γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του αργού, μετά την προσωρινή άνοδος της τιμής του brent, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, στον απόηχο των δηλώσεων του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι ο στόχος του ΟΠΕΚ είναι η διατήρηση των τιμών του αργού στα σημερινά επίπεδα, γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι.

Στον απόηχο των δηλώσεων η τιμή του βαρελιού brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου εκτινάχθηκε στα 25,84 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια και να διαπραγματεύεται στα 24,65 δολάρια, χαμηλότερα από την τιμή στην οποία διαμορφώθηκε κατά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρεί κατά 3,80% και διαμορφώνεται στα 26,85 δολάρια.

Ενώ τα μάτια των διαπραγματευόμενων είναι στραμμένα στην έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου δήλωσε σε δημοσιογράφους, στη Βιένη, ότι ”αυτή η συνάντηση σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη διατήρηση της αγοράς εκεί που βρίσκεται. Να εξασφαλίσουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν εντός της ψαλίδας, κατά προτίμηση στο μέσον”. Το καρτέλ έχει θέσει ως στόχο τη διακύμανση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές μεταξύ 22 και 28 δολαρίων.

Την εκτίμηση των συναλλασσομένων ότι κύριο μέλημα του ΟΠΕΚ είναι η αυστηρότερη συμμόρφωση των χωρών-μελών του στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις για την παραγωγή πετρελαίου, ενίσχυσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου των Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του ο ΟΠΕΚ θα ασχοληθεί αρχικά με το θέμα της συμμόρφωσης, και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του ύψους της μείωσης.

Σημαντική αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένουν, τέλος, οι διαπραγματευόμενοι. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ προβλέπουν αύξηση, τη βδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου, των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια των διαθέσιμων αποθεμάτων βενζίνης.

Στο μεταξύ ελαφρά άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 333,60 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v