Απαισιόδοξη η ΙΕΑ, σε άνοδο οι τιμές του αργού

Η IEA αμφισβητεί την ικανότητα των πετρελαιοπραγωγών χωρών να αναπληρώσουν την έλλειψη ιρακινού αργού στις αγορές σε περίπτωση πολέμου. Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Η IEA αμφισβητεί την ικανότητα των πετρελαιοπραγωγών χωρών να αναπληρώσουν την έλλειψη ιρακινού αργού στις αγορές σε περίπτωση πολέμου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ”οριακό σημείο” καθώς η εναπομείνασα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ έχει συρρικνωθεί στο ήμισυ του όγκου των εξαγωγών ιαρακινού αργού. Οπως επισημαίνει στην μηνιαία της έκθεση, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το περασμένο δίμηνο έχει αφήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ -μη συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Βενεζουέλας- ύψους 900.000 βαρελιών ημερησίως τη στιγμή που η προμήθευση της αγοράς με ιρακινό αργό ανέρχεται σε 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σε περίπτωση επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ εκτιμάται ότι η ποσότητα αυτή θα λείψει ενώ το Κουβέιτ έχει δηλώσει ότι πιθανώς θα απαιτηθεί η αναστολή εξαγωγών έως και 700.000 βαρελιών ημερησίως κουβεϊτιανού αργού ως μέτρο προφύλαξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεσή της η IEA αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚ ότι είναι σε θέση να διαθέσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χθεσινή απόφαση του διεθνούς οργανισμού να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις των χωρών-μελών του συνοδεύθηκε από δέσμευση να αναλάβη δράση για την εξασφάλιση της προμήθευσης της αγοράς με πετρέλαιο εάν αυτό απαιτηθεί, δέσμευση η οποία καθησύχασε τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών του αργού. Το Φεβρουάριο, η παραγωγή πετρελαίου, παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 1,96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τα οποία τα 1,5 εκατομμύρια προήλθαν από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αναφέρει στην έκθεσή της η IEA . Διατήρησε, τέλος, αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τη ζήτηση παγκοσμίως στο 2003, σε 78,01 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στο μεταξύ άνοδο καταγράφουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαμορφώνεται στα 32,92 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 37,05 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντική πτώση 1,03% καταγράφει η τιμή του χρυσού εξαιτίας της ένίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στα 346,75 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v