Σε πτώση αργό και χρυσός λόγω του τουρκικού βέτο

Υποχωρούν οι τιμές του αργού και χρυσού στις διεθνείς αγορές μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της. Στα 35,90 το αργό στη Νέα Υόρκη.

Υποχωρούν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Η άρνηση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αναμένεται να καθυστερήσει τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Οσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαμορφώνεται στα 32,25 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας κατά 1,65%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 35,90 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,91%.

Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚ φέρεται διατεθειμένος να εφαρμόσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου, με το οποίο θα ανασταλούν οι ποσοστώσεις παραγωγής, από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εχθροπραξίες, δήλωσαν ανώτατα στελέχη του καρτέλ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, ο Οργανισμός δεν προβλέπεται να άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή μόνο και μόνο για να συγκρατήσει τις τιμές, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδό του, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά το ότι δεν υπάρχει επίσημα διατυπωμένη πρόταση, οι υπουργοί πιθανότατα στη συνάντησή τους να υιοθετήσουν σχέδιο προσωρινής αναστολής των περιορισμών στην παραγωγή.

Η απομάκρυνση του πολέμου ασκεί πιέσεις και στην τιμή του χρυσού, ο οποίος δεν φαίνεται να επωφελείται σήμερα από την εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 346,45 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 1,05%. Σε γενικές γραμμές πάντως

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v