Σταθεροποιητικά οι τιμές του αργού

Στα χθεσινά επίπεδα διαπραγματεύονται και σήμερα οι τιμές του αργού. Στην πετρελαϊκή αγορά της Νέας Υόρκης η μεσοπρόθεσμη τιμή του ’’μαύρου χρυσού’’ διαμορφώνεται πάνω από τα 37 δολάρια. ¶νοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού.

Το σημερινό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν δικαιολογείται από την κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης και είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που έφτασε τα 40 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν επιθυμητό η τιμή αυτή να αντικατοπτρίζει την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές, διευκρινίζοντας ότι τα αποθέματα πετρελαίου των χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ελλείψεων στην αγορά και όχι για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου.

Στο μεταξύ οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται και σήμερα στα χθεσινά επίπεδα, σημειώνοντας ελαφρά πτώση. Στην πετρελαϊκή αγορά της Νέας Υόρκης η μεσοπρόθεσμη τιμή του ’’μαύρου χρυσού’’ διαμορφώνεται πάνω από τα 37 δολάρια, φτάνοντας χθες κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, που αποτελούν υψηλό μετά τον Οκτώβριο του 1990.

Αναλυτές της αγοράς επισήμαναν ότι η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου οφείλεται κυρίως στη βεβαιότητα που διακατέχει τους επενδυτές, ύστερα απο τις δηλώσεις του προέδρου Μπους, ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν πόλεμο στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 1990 το πετρέλαιο έφθασε στα 41,15 δολάρια το βαρέλι, αλλά περίπου ένα δίμηνο μετά η τιμή καθηλώθηκε στα 25 δολάρια αν και ο πόλεμος με το Ιράκ βρισκόταν σε εξέλιξη.

Αντίθετα, άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού, εκμμεταλευόμενη την εξασθένσηση του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 347,20 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v