Πτώση μετά την αύξηση της παραγωγής

Πολιτική σημασία είχε η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού επιπλέον. Αναλυτές τονίζουν ότι η απόφαση ήλθε αργά και η ποσότητα είναι ανεπαρκής για να επιτύχει την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ. Πτωτικά κινείται το αργό.

Πολιτική σημασία, κυρίως, έχει η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού επιπλέον καθώς διαπραγματευτές τόνισαν ότι η απόφαση αυτή ήλθε πολύ αργά και η ποσότητα είναι ανεπαρκής για να επιτύχει σύντομα την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ.



Ωθώντας τα υπόλοιπα μέλη του διεθνούς οργανισμού στη λήψη της εν λόγω απόφασης, η Σαουδική Αραβία έδειξε στις ΗΠΑ ότι έχει τη διάθεση να διατηρήσει σε λογικά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αν και η χθεσινή απόφαση επισήμως στοχεύει την κάλυψη του κενού που άφησε η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των ποσοστώσεων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 24,5 εκατ. βαρέλια δεν θα φέρει τα αναμενόμενα.

Εν πρώτοις, το δεύτερο - σε ισάριθμους μήνες - πολιτικό δώρο του ΟΠΕΚ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, και σημαντικότερο υποστηρικτή του διεθνούς οργανισμού, να συμπεριλάβει τη λατινοαμερικανική χώρα στη χθεσινή αύξηση των ποσοστώσεων σημαίνει ότι η ανακοινωθείσα επιπλέον ποσότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά θα παραμείνει για ικανό χρονικό διάστημα στα χαρτιά.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος της χθεσινής απόφασης στα αμερικανικά αποθέματα αργού θα καθυστερήσει καθώς απαιτούνται τέσσερις με έξι βδομάδες για να φθάσουν στις αμερικανικές ακτές οι προμήθειες από τη Μέση Ανατολή ενώ οι ποσότητες αργού που εξάγει η Βενεζουέλα φθάνουν σε πέντε ημέρες. Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η όποια θετική επίδραση της χθεσινής απόφασης στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα περιοριστεί λόγω των ειδήσεων για συγκέντρωση περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου.

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές: Στο Λονδίνο, η τιμή του brent, για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε, το απόγευμα κατά 38 σεντς στα 29,29 δολάρια το βαρέλι από 29,67 δολάρια στα οποία είχε διαμορφωθεί κατά επίσημη λήξη της συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 34 σεντς στα 31,20 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v