Πτώση στο αργό εν αναμονή αύξησης της παραγωγής

Δήλωση αξιωματούχου του ΟΠΕΚ ότι η όποια απόφαση για αύξηση της παραγωγής θα ανακληθεί μόλις η Βενεζουέλα ξεκινήσει ξανά τις εξαγωγές αργού, οδηγεί σε πτώση τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του καρτέλ Αμπντουλά αλ-Ατίγια, η όποια απόφαση θα ανακληθεί μόλις η Βενεζουέλα αρχίσει κανονικά τις εξαγωγές αργού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραητηρητών της αγοράς, μόλις η Βενεζουέλα αρχίσει ξανά τις εξαγωγές, ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να ισορροπηθεί στην αγορά η προσφορά και η ζήτηση. Να υπενθυμίσουμε οτι ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή για να αποφασίσει το ύψος της αύξησης στην παραγωγή πετρελαίου που απαιτείται ώστε να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια αγορά η απεργία στη Βενεζουέλα.

Στο μεταξύ, η πέμπτη εβδομάδα απεργίας στη Βενεζουέλα καθώς και ο φόβος πολέμου στο Ιράκ οδηγούν και σήμερα σε άνοδο τις τιμές του αργού. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 28,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείται στα 31,70 δολάρια ανά βαρέλι. Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 352,90 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v