Ο Blix ”επιβεβαιώνει” τους φόβους της αγοράς

Η δήλωση του επικεφαλής επιθεωρητή του ΟΗΕ Hans Blix ότι θα ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ιρακινή έκθεση, ενισχύει τις τι΄μές του πετρελαίου.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Hans Blix ”επιβεβαίωσε” πριν από λίγο τους φόβους των αγορών πετρελαίου, δηλώνοντας ότι η νέα έκθεση του Ιράκ περιέχει λίγες νέες πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα, σε σχέση με αυτά που είχαν δηλωθεί από την Βαγδάτη πριν απο το 1998.

Ο Hans Blix δήλωσε επίσης ότι θα ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στην έκθεση που υποβλήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του αργού σημειώνουν άνοδο καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πολεμική επέμβαση στο Ιράκ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες προμήθειες σε πετρέλαιο, αφού οι χώρες του Περσικού Κόλπου προμηθεύουν τον κόσμο με το 1/4 των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου.

Οσον αφορά στις τιμές του αργού, στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαπραγματεύονται στα 30,72 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,95%, ενώ στο Λονδίνο το brent διαμορφώνεται στα 28,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 1,16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 10% περίπου την τελευταία εβδομάδα, ενώ από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 55% περίπου.

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται και η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 346,50 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,58%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v