Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράκ οδηγεί σε άνοδο το αργό

Η δήλωση αμερικανού αξιωματούχου ότι το Ιράκ ”δεν πέρασε τις εξετάσεις”, και οι ανησυχία που εξέφρασε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος για τις παραλείψεις στην έκθεση του Ιράκ, οδηγούν το αργό στη Νέα Υόρκη πάνω από τα 30 δολάρια.

Σημαντική άνοδο καταγράφει η τιμή του αργού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μετά τη δήλωση αμερικανού αξιωματούχου οτι το ”Ιράκ δεν πέρασε τις εξετάσεις”.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις παραλείψεις στην έκθεση του Ιράκ για τα οπλικά του συστήματα.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, μετά τη συνάντηση του Μπους με τους συμβούλους του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σχολιάσουν σύντομα επίσημα την ιρακινή έκθεση για την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως δεν αποκαλύπτει τίποτε για τα προγράμματα χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, τα οποία ενδέχεται να Βαγδάτη.

Οι ανησυχίες για επικείμενο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ, οδηγούν την τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, στα 30,02 δολάρια ανά βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 28,37 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,61%.

Στο μεταξύ ανησυχία στην αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να προκαλεί και η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βενεζουέλα, μάλιστα, στέλεχος του ΟΠΕΚ, προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες, δήλωσε ότι τα αποθέματα παγκοσμίως είναι αρκετά ώστε να καλύψουν πιθανές απώλειες από τη Βενεζουέλα.

Η τιμή του χρυσού εξακολουθεί και σήμερα να διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα (340 δολάρια), παρά την ελαφρά ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό, ως αντιστάθμισμα στο γενικευμένο κλίμα χρηματιστηριακής αβεβαιότητας, αλλά και για να καλυφθούν από τυχόν αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v