Πτωτικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η αγορά πιέζεται από μια άνευ προηγουμένου άνοδο στα αμερικανικά αποθέματα αργού, από την υψηλή παραγωγή στις ΗΠΑ και από τις εξαγωγές της χώρας. Ωστόσο οι τιμές στηρίζονται ελαφρώς λόγω σύσφιξης της προσφοράς.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,06% στα 52,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,22% και διαπραγματεύεται στα 58,31 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές λαμβάνουν στήριξη από τα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, ο οποίος επανέλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την αποφασιστικότητα του βασιλείου να δώσει τέλος στον παγκόσμιο υπερκορεσμό που πιέζει τις τιμές εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Ωστόσο ο Robin Bieber, αναλυτής και διευθυντής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο, σχολίασε πως «η τάση είναι ανοδική, αλλά αρχίζει να κουράζεται».
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 856.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ. Οι αναλυτές, από την άλλη, περίμεναν μείωση 2,6 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν, παρά την άνοδο στην παραγωγή των διυλιστηρίων.
Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε και η αμερικανική παραγωγή, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε 9,5 εκατ., μετά την πτώση που σημειώθηκε λόγω του τυφώνα Νέιτ. Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, σε 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Πάντως η υψηλότερη προσφορά από τις ΗΠΑ εξισορροπείται από ανησυχίες για τις εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.
Οι αποστολές αργού στην Τουρκία από το βόρειο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, έχουν υποχωρήσει από όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ από τους Κούρδους. Οι ανησυχίες που συνδέονται με τις εξαγωγές αυτές χαλάρωσαν κάπως αφότου οι κουρδικές αρχές προσφέρθηκαν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και πρότειναν κατάπαυση πυρός.
Στο μεταξύ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται. Οι καθαρές εισαγωγές στη νοτιοανατολική Ασία πρόκειται να διπλασιαστούν και παραπάνω. σε 5,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - IEA).
Σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός, που καταγράφει ελάχιστη άνοδο 0,03% και διαπραγματεύεται στα 1.279,50 δολάρια η ουγγιά. Άνοδο 0,38% εμφανίζει το ασήμι, στα 16,99 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός υποχωρεί 0,31%, η πλατίνα παραμένει σχετικά σταθερή στα 919,75 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο ενισχύεται 0,8%.