Πτώση για το πετρέλαιο λόγω profit taking

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,36% στα 51,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,34% στα 57,37 δολάρια. Ανακάμπτει ο χρυσός, αφότου η ισχύς του δολαρίου πίεσε το μέταλλο σε χαμηλά εβδομάδας.

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, αν και διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους χάρη στις προσδοκίες πως οι μεγάλοι παραγωγοί θα παρατείνουν τη συμφωνία, στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στη χαμηλότερη παραγωγή των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,36% στα 51,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,34% και διαπραγματεύεται στα 57,37 δολάρια.

Αναλυτές εξηγούν πως κάποιοι επενδυτές αποσύρουν κέρδη (profit taking) έπειτα από δύο εβδομάδες ανόδων, αλλά το ανοδικό momentum παραμένει ισχυρό.

«Η αγορά πετρελαίου συσφίγγεται σταδιακά», επεσήμανε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

«Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να παρατείνει τους περιορισμούς για άλλους εννέα μήνες, η προσφορά βρίσκεται σε κίνδυνο στη Μέση Ανατολή και τα αμερικανικά αποθέματα υποχωρούν», συνόψισε.

Στο μεταξύ η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια ενημέρωσε την Τετάρτη πως τα αμερικανικά αποθέματα ελαττώθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 13 Οκτώβρη, σε 456,49 εκατομμύρια.

Η αμερικανική παραγωγή βυθίστηκε 11% από την προηγούμενη εβδομάδα σε 8,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στα χαμηλότερά της από τον Ιούνιο του 2014. Αυτό οφείλεται σε «λουκέτα» στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω της τροπικής καταιγίδας Νέιτ.

Οι αναλυτές συμπληρώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος και λόγω της πολιτικής αστάθειας σε πολλές περιοχές, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Νότια Αμερική.

«Οι "πέντε ευάλωτοι" (Fragile Five) πετρελαιοπαραγωγοί -το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα- συνεχίζουν να εμφανίζουν πιθανότητα ανατάραξης στην προσφορά, με τις εξαγωγές αργού του βόρειου Ιράκ να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω κλιμάκωσης μεταξύ Κουρδιστάν, Βαγδάτης και Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν άρει την επικύρωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν για τα πυρηνικά», τόνισε η Citi.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου (…) κατά συνέπεια, έχουμε αναβαθμίσει την πρόβλεψη για το Brent από 45 δολάρια/βαρέλι σε 52 δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο», τόνισε σήμερα και η ολλανδική τράπεζα ING.

Παράλληλα, εν μέσω προσδοκιών πως ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της προσφοράς, ο Shane Chanel της ASR Wealth Advisers σχολίασε πως το καρτέλ «είναι απελπισμένο να φέρει την αγορά σε ισορροπία».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για δημόσια εγγραφή του κρατικού κολοσσού Aramco, το Eurasia Group τόνισε πως τα σχέδια αυτά θα αυξήσουν την πίεση για παρατεταμένες περικοπές στην προσφορά.

«Η σταθερότητα στις τιμές θα παραμείνει βασικό κομμάτι της στρατηγικής (…) η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρειάζεται υψηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο, για να στηρίξει τις ανάγκες της σε δαπάνες και το πρόγραμμα αναμόρφωσης», πρόσθεσε.

Ο χρυσός ανακάμπτει αφότου η σταθεροποίηση του δολαρίου είχε στείλει το πολύτιμο μέταλλο σε χαμηλά εβδομάδας τουλάχιστον.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,35% και διαπραγματεύεται στα 1.287,50 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, κατά 0,19% στα 17,03 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα ενισχύεται 0,8% στα 925 δολάρια και το παλλάδιο κατά 0,7% στα 960,50 δολάρια.

Το παλλάδιο έχει καταγράψει ράλι αυτή την εβδομάδα και έχει οδηγηθεί σε υψηλά 16 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v