Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, λόγω ανησυχιών για την πιθανότητα ανανέωσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και λόγω συγκρούσεων στο Ιράκ, ενώ μια έκρηξη σε εξέδρα πετρελαίου στις ΗΠΑ και η μειωμένη δραστηριότητα εξερεύνησης στη χώρα, στηρίζουν την αμερικανική ποικιλία.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,03% στα 51,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,12% και διαπραγματεύεται στα 57,81 δολάρια το βαρέλι.
Traders επιβεβαιώνουν πως η πιθανότητα νέων κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη πιέζει ανοδικά τις τιμές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφερε την Παρασκευή πλήγμα στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν για τα πυρηνικά, αψηφώντας τόσο τους συμμάχους όσο και τους αντιπάλους των ΗΠΑ αρνούμενος να επικυρώσει πως η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα παρ’ όλο που οι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν το αντίθετο.
Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ο πρόεδρος οφείλει να πιστοποιεί κάθε 90 ημέρες στο Κογκρέσο, ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία. Το Κογκρέσο έχει πλέον 60 ημέρες στη διάθεσή του ώστε να αποφασίσει αν θα επανεπιβάλει τις οικονομικές κυρώσεις που ανεστάλησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη, προσφορά αργού περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα αποκλείστηκε από τις παγκόσμιες αγορές. Αν και αναλυτές τονίζουν πως δεν αναμένουν τυχόν νέες κυρώσεις να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο αυτή τη φορά -ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δράσουν μόνες τους-, από την άλλη προειδοποίησαν πως μια τέτοια κίνηση πράγματι θα προκαλέσει ανατάραξη.
«Αν θεωρηθεί ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία τους για τα πυρηνικά και ανακληθεί η εμπορική συμφωνία, αυτό θα ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης για ανοδικό momentum στις τιμές αργού», υποστήριξε ο Shane Chanel, σύμβουλος στην ASR Wealth Advisers για μετοχές και για παράγωγα.
Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα στο Ιράκ, το δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό στους κόλπους του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία. Ιρακινές δυνάμεις άρχισαν την Κυριακή να προωθούνται πως τα πεδία πετρελαίου και μια σημαντική αεροπορική βάση που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, κοντά στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ, σύμφωνα με Ιρακινούς και Κούρδους αξιωματούχους.
Όπως συνόψισε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader, «το ξανάνοιγμα του θέματος με τα πυρηνικά του Ιράν από τον Τραμπ και η συνεχιζόμενη απειλή ότι θα διακοπεί η ροή από τον κουρδικό αγωγό», είναι οι κύριοι παράγοντες που πιέζουν ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.
Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε έκρηξη σε εξέδρα πετρελαίου στην περιοχή της Λουιζιάνα, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Επιπλέον, στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 13 Οκτωβρίου οι αμερικανικές εταιρίες εξόρυξης έθεσαν εκτός λειτουργίας πέντε εξέδρες, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό στις 743 -ο χαμηλότερος από τις αρχές Ιουνίου.
Περιορισμένη άνοδο καταγράφει και ο χρυσός, καθώς σταθεροποιείται το δολάριο και ενισχύονται οι ασιατικές μετοχές. Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.300 δολαρίων η ουγγιά.
Αυτή τη στιγμή καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,18% και διαπραγματεύεται στα 1.307 δολάρια.
Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται 0,17% στα 17,44 δολάρια η ουγγιά. Σημαντική άνοδος 2,33% για τον χαλκό. Η πλατίνα καταγράφει μικρή πτώση 0,2% και το παλλάδιο ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,4%.