Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί 0,32% στα 1.276,40 δολάρια η ουγγιά, κυρίως λόγω δολαρίου. Μικτή εικόνα στο πετρέλαιο, με την αμερικανική ποικιλία να ενισχύεται και το Brent να υποχωρεί ελαφρώς.

Ο χρυσός έχει βυθιστεί στα χαμηλότερά του εδώ και παραπάνω από δύο εβδομάδες, διότι το δολάριο έχει βρεθεί σε υψηλά τριμήνου έναντι του γεν, αφότου το κυβερνητικό μπλοκ εξασφάλισε μεγάλη νίκη στην Ιαπωνία την Κυριακή -εξέλιξη που αφήνει ανοικτή την πόρτα για ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί 0,32% και διαπραγματεύεται στα 1.276,40 δολάρια η ουγγιά.

«Αυτή η κίνηση οφείλεται απλά στη δύναμη του δολαρίου», τόνισε ο Yuichi Ikemizu της ICBC Standard Bank στο Τόκιο.

«Δεν υπάρχουν νέα για τη Βόρεια Κορέα αυτή την τελευταία εβδομάδα. Αν βγουν κάποιες ειδήσεις, ο χρυσός μπορεί να υποστηριχθεί, αλλά αυτή τη στιγμή ο κόσμος παρακολουθεί μόνο το δολάριο», πρόσθεσε.

Το ασήμι επίσης υποχωρεί, κατά 0,52%, στα 16,98 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα και το παλλάδιο καταγράφουν πτώση 0,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου, αν και περισσότερο ισχυροποιείται λόγω της σύσφιξης στην προσφορά και της ισχυρής ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,29% και διαπραγματεύεται στα 51,99 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο το Brent καταγράφει ελαφριά πτώση 0,10% στα 57,69 δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά ισχυροποιείται λόγω ανησυχιών για την προσφορά στη Μέση Ανατολή, την ίδια ώρα που η αμερικανική αγορά δίνει ακόμη περισσότερες ενδείξεις σύσφιξης, ενόσω η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται στην Ασία.

«Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται άνετα άνω των 50 δολαρίων, καθώς πιθανές διακοπές στην προσφορά από την κουρδική περιοχή του Ιράκ υποστηρίζουν τις τιμές», ανέφερε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στη Rivkin Securities.

«Η αμερικανική παραγωγή επίσης χτυπήθηκε πρόσφατα από τυφώνα για δεύτερη φορά σε ισάριθμους μήνες και ο αριθμός των αμερικανικών εξεδρών εξόρυξης υποχώρησε για τρίτη εβδομάδα στη σειρά», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των αμερικανικών εξεδρών πετρελαίου υποχώρησε κατά επτά την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώνεται πλέον σε 736, δηλαδή στα χαμηλότερά του από τον Ιούνιο.

Δεδομένης της σύσφιξης στην αγορά, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές θα ενισχυθούν κι άλλο. «Βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα κατά 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έχουμε αρχίσει να συσσωρεύουμε ισχυρές θέσεις στον τομέα του πετρελαίου», τόνισε ο Shane Chanel, σύμβουλος στην ASR Wealth Advisers για μετοχές και για παράγωγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v