Σε πολυετή χαμηλά τα εμπορεύματα

Διατηρούνται οι πιέσεις στις τιμές των βασικών και πολύτιμων μετάλλων, ενώ λίγο υψηλότερα κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

Οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας, δημιουργούν έντονες πιέσεις στις τιμές των βασικών και πολύτιμων μετάλλων, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου (παρά τη σημερινή ανάκαμψη) λόγω των τεράστιων αποθεμάτων «μαύρου χρυσού».

Ο χρυσός υποχώρησε νωρίτερα κοντά σε χαμηλό έξι ετών, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο, ενώ οι επενδυτές αποσύρονται από funds που στηρίζονται στον χρυσό.

Χθες ο χρυσός υποχώρησε έως τα 1.074,26 δολάρια η ουγκιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά περίπου 0,2% στα 1.083,5 δολάρια.

Την ίδια ώρα, η πλατίνα, που χθες άγγιξε το χαμηλό επτά ετών των 865,25 δολαρίων, σήμερα διαμορφώνεται στα 873,7 δολάρια η ουγκιά, ενώ το παλλάδιο οδεύει προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, στα 541,73 δολάρια η ουγκιά σήμερα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κινείται 0,4% χαμηλότερα στα 4.802,5 δολάρια ο τόνος, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, στα 4.787,5 δολάρια.

Αντιθέτως, σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απότομη χθεσινή τους πτώση, με το Brent όμως να οδεύει προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δυο μηνών, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές.

Νωρίτερα σήμερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως βρίσκονται στο επίπεδο ρεκόρ των 3 δις. βαρελιών, λέγοντας πως αυτό προσφέρει στις παγκόσμιες αγορές μια κάποια ανακούφιση καθώς προσφέρουν κάποια προστασία από τα γεωπολιτικά σοκ ή τις απρόσμενες διακοπές στην προμήθεια.

Όπως ανέφερε, οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ξεπέρασαν τα 97 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, αυξημένες κατά 2 εκατ. βαρέλια έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, σημειώνοντας πως ο υπερκορεσμός της αγοράς σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για πιο ήπιο χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πιέσεις στην αγορά.

Η τιμή του Brent κινείται 1,72% υψηλότερα στα 44,82 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 0,48% στα 41,95 δολάρια το βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v