Ανοδικά κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού μετά το θάνατο του βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας. Τα futures στην αγορά της Νέας Υόρκης καταγράφουν ράλι 3,1% και στο Λονδίνο, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Μαρτίου ενισχύεται κατά 1,28 δολ,. στα 49,80 δολ. ανά βαρέλι.
«Ο θάνατος του βασιλιά θα αυξήσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα» εξηγεί ο Neil Beveridge της Sanford C. Bernstein και συμπληρώνει: «Δεν θα περίμενα αλλαγή πολιτικής βραχυπρόθεσμα, αλλά ο θάνατος του βασιλιά γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη Σαουδική Αραβία».
Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ. Όταν άλλαξαν τα δεδομένα στη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού με την ραγδαία αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και την σχιστολιθική επανάσταση, η Σαουδική Αραβία επέλεξε να μην προασπιστεί την τιμή του πετρελαίου, αλλά το μερίδιο αγοράς. Έτσι, ο ΟΠΕΚ δεν μείωσε την παραγωγή του, για να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ παράλληλα υπήρξαν γενναιόδωρες εκπτώσεις στους πελάτες σε ΗΠΑ και Ασία.
Η πολιτική αυτή όμως, δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ. Χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα αντιδρούν σθεναρά σε αυτή την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και η Τεχεράνη έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις.
«Η αγορά αντιδρά με ράλι στην είδηση επειδή μπορεί να δημιουργηθεί μια περίοδος αβεβαιότητας ως προς την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας τώρα που υπάρχει αλλαγή ηγεσίας» εξηγεί ο Andy Lipow της Lipow Oil Associates.
Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν και το σημείο κλειδί θα είναι εάν θα κρατήσει στο υπουργείο Πετρελαίου τον Αλί Αλ-Ναΐμι . «Υπάρχει πιθανότητα να αντικατασταθεί ο Αλί αλ-Ναΐμι στο υπουργείο Πετρελαίου» δήλωσε ο Phil Flynn της Price Futures Group και συμπλήρωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αβεβαιότητα»