Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yεμένη: Το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου

Ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Χάντι, λέγοντας πως δεν θέλει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση με τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Yεμένη: Το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι εκτιμά ότι η χώρα του έχει φτάσει σε "πλήρες αδιέξοδο", σύμφωνα με την επιστολή της παραίτησής του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο.

Στην επιστολή του προς το κοινοβούλιο ο Χάντι εξήγησε ότι πήρε αυτήν την απόφαση γιατί η είσοδος των ενόπλων σιιτών στη Σαναά από τις 21 Σεπτεμβρίου "επηρέασε τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που θέλαμε να γίνει ειρηνικά".

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ είχε επίσης υποβάλει την παραίτησή του στον Χάντι, τονίζοντας ότι "δεν θέλει να θεωρηθούν υπεύθυνα τα μέλη της κυβέρνησής του για όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν στην Υεμένη". Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η παραίτηση αυτή έγινε δεκτή ή όχι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του ανέφερε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έρχονται από την Υεμένη, τονίζοντας ότι συνεχίζει να στηρίζει την ειρηνική πολιτική μετάβαση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες "να προσαρμόσουν την παρουσία τους" στην Υεμένη, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η παραίτηση του Χάντι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το κίνημα των Χούτι. "Η παραίτηση είναι μια ευχάριστη είδηση για όλους τους Υεμενίτες", έγραψε στο Twitter ο Άμπου αλ Μάλεκ Γιούσεφ αλ Φίσι, υψηλόβαθμο στέλεχος των σιιτών, του ισχυρότερου πολιτικού κινήματος της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι Χούτι έχουν προτείνει τη συγκρότηση ενός προεδρικού συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν λαϊκές επιτροπές με επικεφαλής τους ίδιους, ο στρατός και ορισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v