Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oυκρανία: Το Γενικό Επιτελείο συγκαλεί ο Ποροσένκο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, στρατιωτικοί και πολίτες, σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία

Oυκρανία: Το Γενικό Επιτελείο συγκαλεί ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε σήμερα το βράδυ το γενικό επιτελείο στρατού ώστε η χώρα να οργανώσει την απάντηση «στην επίθεση» που διεξάγει η Ρωσία στα ανατολικά.

Ο Ποροσένκο και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας θα συζητήσουν «τρόπους για να ανασυνταχθούν οι (ένοπλες) δυνάμεις και για να σταματήσει η επίθεση» της Ρωσίας, διευκρινίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, λίγο αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τη θέση του στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό. Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

"Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες", παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι "το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τουλάχιστον 41 άνθρωποι, στρατιωτικοί και πολίτες, σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες αναζωπυρώθηκε.

Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπληξε ένα τρόλεϊ στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν το Κίεβο για τον «βάρβαρο» βομβαρδισμό αυτό.

Ένας διοικητής των ανταρτών, ο Έντουαρντ Μπασούριν, έκανε από τη δική του πλευρά λόγο για δέκα πρόσωπα τα οποία έχασαν τη ζωή τους στην Γκορλίβκα, μια πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Εξάλλου δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, ενώ οκτώ πρόσωπα σκοτώθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ, ανέφερε η αστυνομία των αυτονομιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v