Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $80 επιστρέφει το Brent

Η Κίνα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει την ανάπτυξη. Η μείωση των επιτοκίων αλλάζει τα δεδομένα και επαναφέρει την τιμή πετρελαίου Brent πάνω από τα 80 δολ. ανά βαρέλι.

Η τιμή πετρελαίου Brent καλύπτει το χαμένο έδαφος και ενισχύεται πάνω από τα 80 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα. Κινητήριος δύναμη ήταν η απόφαση της Κίνας να αιφνιδιάσει άπαντες προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 1,38 δολ., στα 80.71 δολ. ανά βαρέλι.

Η Κίνα μείωσε το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 40 μονάδες βάσης, στο 5,6%. "Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αμέσως μετά τον απογοητευτικό δείκτη ΡΜΙ που έδειξε πως ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί τώρα το δρόμο της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι κεντρικές τράπεζες καθοδηγούν πραγματικά τις αγορές" δήλωσε ο Alexandre Baradez της IG. 

"Αυτή είναι έκπληξη. Οι Κινέζοι ήταν πολύ διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκιά τους για να ενισχύσουν την οικονομία, λόγω του φόβου για δημιουργία πιστωτικής φούσκας. Κατά συνέπεια, αυτό δείχνει πως ανησυχούν περισσότερο για τις προοπτικές της οικονομίας. Και είναι ισχυρό μήνυμα γιατί δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης" δήλωσε και ο Andrea Tueni της Saxo Bank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v