Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτική τροχιά και πάλι το Brent

Κάτω από τα 78 δολ. ανά βαρέλι υποχωρεί και πάλι η τιμή πετρελαίου Brent. Η αρνητική έκπληξη για την οικονομία της ευρωζώνης και τα στοιχεία για την Κίνα που προβληματίζουν.

Πτωτικά για τέταρτη ημέρα κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία απογοητεύουν. Ο δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για Ευρωζώνη και Κίνα αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαιου.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 54 σεντ, στα 77,56 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του WTI υποχωρέι κατά 0,4% στα 74,20 δολ. ανά βαρέλι.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της ευρωζώνης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 51,4 το Νοέμβριο, χαμηλότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στην σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

«Αυτή θα είναι τεράστια απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγο ή πολύ, η ευρωζώνη παραμένει στάσιμη και η νέα επιδείνωση αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% - 0,2% το τρέχον τρίμηνο. 

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης υποχώρησε το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 50 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται σε οριακή απόσταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. "Η επιβράδυνση στον κλάδο ακινήτων, η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και η πλεονάζουσα προσφορά έχουν επηρεάσει τους μεταποιητικές, παρά τα σταθερά αναπτυξιακά μέτρα του Πεκίνου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v