Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλή πτήση και πάλι το Brent

Με το βλέμμα προς Ανατολάς οι επενδυτές. Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ. Συνεχίζεται επί 8 εβδομάδες η πτωτική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού. Πιέσεις και στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων

Νέες πιέσεις δέχεται η τιμή πετρελαίου Brent που ήδη βρίσκεται σε πτωτική τροχιάς εδώ και 8 εβδομάδες. Αιτία για αυτή τη νέα υποχώρηση ήταν τα αιφνιδιαστικά στοιχεία για την Ιαπωνία που δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο αιφνιδίασε άπαντες. Ξεπερνώντας ακόμη και το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με κάθετη πτώση για το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και για το γεν καθώς στην Ιαπωνία αναμένουν άμεσα νέες ανακοινώσεις με αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και... προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η τιμή πετρελαίου Brent καταγράφει υποχώρηση 1,36% στα 78,33 δολ. ανά βαρέλι. Πτωτικά κινούνται ευρύτερα τα βιομηχανικά μέταλλα. Η τιμή του χαλκού επί παραδείγματι, υποχωρεί κατά 0,2% στα 6.096 δολ. ανά τόνο. Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην ασφάλεια του χρυσού (που ενισχύεται κατά 1 δολ. στα 1.187 δολ. ανά ουγκιά), αλλά και των αμερικανικών Treasuries, των οποίων η απόδοση υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης το 2,3%.

Σημειώνεται πως η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 32% από τα υψηλά του Ιουνίου. Αιτία η απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που δημιουργείται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ, με την σχιστολιθική επανάσταση, ανεβάζουν κατακόρυφα την παραγωγή μαύρου χρυσού.

«Μετά το σύντομο ράλι της Παρασκευής στο πετρέλαιο, φαίνεται πως επανέρχεται σήμερα η πτωτική πορεία και με αυτά τα απογοητευτικά μεγέθη από την Ιαπωνία» εξηγεί ο Michael Hewson, της CMC Markets και συμπληρώνει: «Η επιβράδυνση της ζήτησης στην Ιαπωνία, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χώρα με μεγάλες εισαγωγές πετρελαίου, δεν είναι καλή είδηση για τη ζήτηση».
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v