Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανάκαμψης για το Brent

Πάνω από τα 77 δολ. ανά βαρέλι ενισχύεται το Brent μετά τα χαμηλά 4 ετών. Η ΙΕΑ προειδοποιεί για "νέα εποχή" στην αγορά πετρελαίου και προβλέπει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά και το 2015.

Ανοδικά κινείται η τιμή πετρελαίου Brent από τα χαμηλά 4ετίας που άγγιξε μόλις χθες και μετά την κάθετη πτώση των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent διαμορφώνεται στα 78,13 δολ. ανά βαρέλι, ενώ την Πέμπτη βρέθηκε ακόμη και στα 76,76 δολ. ανά βαρέλι.

Τα στοιχεία για την ανάκαμψη της ευρωζώνης ενδεχομένως να έπαιξαν κάποιο ρόλο για αυτές τις διορθωτικές κινήσεις. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ Γαλλία και Γερμανία επέστρεψαν σε περιοχή ανάπτυξης. 

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας πάντως, που συνήθως δεν διατυπώνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την τιμή του μαύρου χρυσού, αιφνιδίασε δηλώνοντας πως η ενεργειακή αγορά ενέργειας μπαίνει σε "νέα εποχή". Η ΙΕΑ προέβλεψε μάλιστα πως η πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στη σύνοδο του ΟΠΕΚ, όπου φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μάλιστα, απάντησε χθες στα όσα καταμαρτυρούν στο Ριάντ, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν έχει ξεκινήσει "πόλεμο τιμών". Κράτησε όμως, κλειστά τα χαρτιά του ως προς την στρατηγική που θα ακολουθήσει στην σύνοδο του ΟΠΕΚ, που διεξάγεται στη Βιέννη, στις 27 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v