Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χαμηλό 4 ετών για το πετρέλαιο Brent

Κάτω από τα 80 δολ./βαρέλι παραμένει η τιμή πετρελαίου Brent. Απογοητεύουν τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Η Σαουδική Αραβία κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Η προσοχή στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ενώ το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες για πόλεμο τιμών.

Σε πτωτική τροχιά κινείται η τιμή του πετρελαίου Brent, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών καθώς τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ η Σαουδική Αραβία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ. 

Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 1 δολάριο, στα 79,35 δολ. ανά βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 40 σεντ, στα 76,78 δολ. ανά βαρέλι. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι επενδύσεις παγίων στην Κίνα αυξήθηκαν με το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών. Παράλληλα, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος από την πλευρά της ζήτησης, η προσοχή στρέφεται στην πλευρά της προσφοράς και στις κινήσεις του ΟΠΕΚ που συνεδριάζει στα τέλη του μήνα. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε πάντως, τις κατηγορίες ότι το Ριάντ έχει ξεκινήσει «πόλεμο τιμών». Ο Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται «με άλλους παραγωγούς για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών που είναι προς το συμφέρον παραγωγών, καταναλωτών και γενικά της βιομηχανίας», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v